Ekologit koolla Jyväskylässä 11.–14.3.2025
Ekosysteemien ja ekologisten ilmiöiden ja vuorovaikutusten tutkiminen on ajankohtaisempaa kuin koskaan. Alan laaja-alainen tutkimus on avainasemassa, jotta ymmärretään paremmin, kuinka ihminen ja luonto kietoutuvat toisiinsa. Jyväskylän yliopistossa järjestettävä ekologian ja evoluutiobiologian konferenssi Oikos-Finland 2025 pureutuu tähän aiheeseen. Konferenssiin osallistuu yli neljäsataa tutkijaa sekä Suomesta että ulkomailta.

Jyväskylän yliopistolla järjestetään Oikos-Finland 2025 konferenssi 11.-14.3.2025. Konferenssi on järjestyksessään kuudes, jossa ekologian, evoluutiobiologian ja ympäristötieteiden alojen tutkijat kokoontuvat ja esittelevät tutkimustaan.
- Konferenssi yhdistää ekologeja, jotka tutkivat eri organismitasoja soluista populaatioihin, yhteisöihin ja ekosysteemeihin. Lisäksi se käsittelee sekä perustutkimuksen että soveltavan tutkimuksen kysymyksiä. Tapahtuma tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden eri tasoisille tutkijoille ja alan eri näkökulmia tutkiville niin vuorovaikutukseen, tiedon jakamiseen ekologisen monimuotoisuuden vaikuttavista prosesseista kuin ihmisen luonnon monimuotoisuuden aiheuttamien vaikutusten seurauksiin, kertoo akatemiatutkija ja konferenssin pääjärjestäjä Nerea Abrego Jyväskylän yliopistolta.
Nuoret tutkijat keskustelevat maailman huippututkijoiden kanssa
Tämän vuoden Oikos-Finlandin teema on “Ecology and evolution: Patterns, processes and applications”. Konferenssissa nähdään ja kuullaan yhteensä yli 200 suullista ja yli 70 posteriesitystä laajasti eri alojen nuorilta tutkijoilta ja asiantuntijoilta. Konferenssiesitysten lisäksi Oikos-Finland 2025 yhteydessä järjestetään tilastollisen mallinnuksen (HMSC), bioinformatiikan ja tieteellisen kirjoittamisen työpajat.
- Oikos-Finland on matalan kynnyksen konferenssi ja on etenkin nuorille tutkijoille erinomainen paikka verkostoitua alan asiantuntijoiden kanssa, iloitsee Abrego.
Tapahtuman pääpuhujat edustavat alansa kansainvälisiä huippuja, professori Janne Kotiaho (Jyväskylän yliopisto), professori Mathew Leibold (University of Florida), tohtori Anita Narwani (Swiss Federal Institute of Aquatic Science and Technology), ja professori Marjo Saastamoinen (Helsingin yliopisto). Heidän lisäkseen konferenssiin on kutsuttu esiintymään Oikos-Finlandin parhaan väitöskirjapalkinnon saaneet tohtori Chiara De Pasqual ja tohtori Bertille Mohring.
Jyväskylän yliopistolla kansainvälistä ekologian alan tutkimusta
Oikos-Finland 2025 järjestetään Jyväskylän yliopiston tiloissa Seminaarinmäen kampuksella Liikunta-rakennuksella. Konferenssiin on ilmoittautunut ennätysmäärä kävijöitä, yli 400 tutkijaa sekä Suomesta että ulkomailta.
- Koemme kunnia-asiana järjestää konferenssi Jyväskylän yliopistolla, sillä alan tutkimus on bio- ja ympäristötieteiden laitoksella kansainvälistä huipputasoa. Tavoitteenamme on edistää keskustelua ja lisätä tietoisuutta ekologian ja evoluution roolista ihmisten ja planeetan hyvinvoinnissa, sanoo Abrego.
Tämän vuoden konferenssin järjestelyistä vastaa Jyväskylän yliopistolta Otso Ovaskaisen ja Nerea Abregon johtama Predictive Community Ecology -tutkimusryhmä.
Oikos-Finland järjestetään joka toinen vuosi eri tahojen toimesta, minkä lisäksi joka toinen vuosi on kattojärjestö Nordic Society Oikoksen järjestämä pohjoismaiden laajuinen konferenssi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Akatemiatutkija Nerea Abrego, nerea.n.abrego-antia@jyu.fi, +358505052640
Elina LeskinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 461 7880elina.leskinen@jyu.fiKuvat

Linkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston tilinpäätös 2024: Tutkimuksessa ja koulutuksessa menestystä, taloudessa käänne parempaan31.3.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Vuosi 2024 oli tutkimuksen ja koulutuksen osalta menestyksekäs. Vertaisarvioitujen julkaisujen määrä jatkoi kasvua. Myös kilpaillussa tutkimusrahoituksessa vuosi oli tuloksekas. Euroopan tutkimusneuvosto myönsi yliopistoon tieteellisiä läpimurtoja tavoittelevalle kokeneelle tutkijalle tarkoitetun ERC Advanced Grant -hankerahoituksen.
Väitös: Biomolekyylit auttavat ymmärtämään järvien ekologiaa (Litmanen)31.3.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkimuksen mukaan tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja järvivesien kunnostustoimenpiteitä tarkasteltaessa tulisi keskittyä yksittäisten lajien sijaan koko ravintoverkon toimintaan.
Tutkimus paljastaa: Urashokit voivat johtaa työpaikan vaihtoon sote-alalla31.3.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen tutkimuksessa selvitettiin sote-alan työntekijöiden kokemia urashokkeja ja niiden vaikutuksia työuraan. Tutkimus paljastaa, että urashokit voivat muuttaa työntekijöiden suhtautumista työhön ja jopa johtaa työpaikan tai alan vaihtoon.
Väitös: Johtajien eettisten haasteiden tarkastelu huolenpidonetiikan kautta haastaa vallitsevia käsityksiä johtajuudesta ja tutkijan roolista28.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
KTM Ida Okkonen tarkasteli väitöstutkimuksessaan vastaanottokeskusten johtajien työssään kohtaamia eettisiä haasteita sekä haavoittuvuuden kokemuksia ja huolenpitoa niin johtamistyössä kuin tutkijan ja tutkittavan välillä organisaatiotutkimuksessa. Haavoittuvuuden kokemuksilla todettiin olevan merkitystä johtamistyön merkityksellisyyden ja johtamisroolin kestävyyden kuin myös organisaatiotutkijan moraalisen vastuun suhteen.
Kalatutkimuspäivillä tietoa kalakantojen tilasta ja kestävästä käytöstä muuttuvassa ympäristössä28.3.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Miten muikun kutukannan kokoa arvioidaan? Onko kuhan kasvunopeus muuttunut? Miten Itämeren nahkiainen voi? Voiko kiertovesilaitoksessa kasvatetun kirjolohen hyvinvointiin vaikuttaa? Kuinka kalatauteja voidaan torjua? Esimerkiksi näihin kysymyksiin kalatutkijat antavat vastauksensa kansallisilla kalatutkimuspäivillä Jyväskylässä 1.-2.4.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme